Fortsatt oenighet kring reservatsbildning i Jokkmokk

Den politiska majoriteten i Jokkmokks kommunstyrelse överklagar till regeringen länsstyrelsens beslut att göra Jielkká-Rijmagåbbå till naturreservat. Frågan väcker ännu oenighet.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson anser att utvecklingen av besöksnäringen hotas med ett reservat, och därför har man överklagat reservatbeslutet av urskogslandskapet till regeringen.

– Det lokala näringslivet kommer att begränsas, planläggningsmöjligheterna från Jokkmokks kommun att jobba med det här området ur ett tillväxt- och utvecklingsperspektiv minskas väldigt kraftigt, så det är en stor och viktig fråga för näringslivet i Jokkmokk, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.

Henrik Blind i Miljöpartiet är kritisk till hur kommunen handlagt överklagan av naturreservatsbildningen.

– Vi tycker det är konstigt att vi övriga partier ska få höra om det i media. Från miljöpartiet vill vi att området ska skyddas. Det kommer att stärka rennäringen i området, renägarna kan vara trygga att området inte kommer att avverkas och att renarna kan beta där i framtiden.

Men det är ju trots allt den politiska majoriteten som överklagat?

– Ärendet har aldrig prövats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Majoriteten respekterar inte de demokratiska organ som finns, de vill köra sitt eget race. Det får de göra om de vill men då måste de säga att det här är socialdemokraternas och vänsterpartiets syn, säger Henrik Blind, MP.

 Sveriges Amazonas

Kommunalrådet Robert Bernhardsson är orolig för att reservatet Jielkká-Rijmagåbbå kan påverka renoveringar av elnät, och hoppas att beslutet ska rivas upp.

– Länsstyrelsen har i olika sammanhang uttalat att man ser på Jokkmokk som Sveriges Amazonas. Vi vill ha fler besökare i Jokkmokks kommun som kan ta del av de här fantastiska naturupplevelserna som finns. Men då måste vi hjälpas åt att tillgängliggöra den natur som finns, säger Robert Bernhardsson

Norrbottens länsstyrelse säger att ingen på länsstyrelsen har pratat om naturen i Jokkmokk som Amazonas. Han tycker att samtalen som de har haft med kommunen varit bra.

– Vi har gjort klart att vi absolut inte vill sätta upp en skylt med ”naturreservat - stängt för utveckling”. Utveckling av Jokkmokk och Norrbotten är i fokus, och att skydda natur är en viktig del i den utvecklingen, säger Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista