#Girjasmotstaten

Svenska staten hävdar - hundratals år av bestämmande över samiska marker

2:26 min

Svenska Staten hävdar att de alltid haft jakt och fiskerätt och att statens bestämmande går flera hundra år tillbaka i tiden. Det kom fram under statens sakframställan i Högsta domstolen under det pågående målet mellan Girjas sameby och staten.

Under Girjasmålets tredje vecka är det svenska staten som håller sin sakframställan och igår lyfte staten bland annat renskötselreglering och började dagen med att lyfta lappkodicillen från år 1751. Staten menar att statens bestämmande går tillbaka ända till 1300-talet.

Sameradion & SVT Sápmis juridiska expertkommentator Eivind Torp följer rättegången och han menar att rättsreglerna om urminneshävd och bevisbördereglerna gör att staten måste bevisa att samernas bruk av markerna i de aktuella områdena aldrig har protesterats mot.
Det tror han blir svårt för svenska staten att motbevisa.

- Här finns i mitt tycke ett problem för staten. Eftersom det finns klent med källor som visar just att reglerna tillämpades. Det är få rättsfall och det är få andra händelser som omedelbart kan hänföras till det aktuella området om ens några, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: