Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionspolitiker missnöjd över slutna möten i sametinget

Igår höll sametinget slutet arbetsmöte. Deltagare var alla tingets politiker och tjänstemän. Diskussionsämnena var samiska språkets och sametingets framtid, något som i allra högsta grad berör allmänheten. Oppositionspolitikern i Guovvsonásti, Lars-Jon Allas, tycker inte att sametinget ska utestänga allmänheten.

- Jag stödjer inte ett slutet möte för sametinget som är ett folkvalt organ, säger Lars Jon Allas.
Han anser att ett öppet möte där enskilda personer och representanter för media t ex kan närvara, är till fördel för honom som politiker.
 - Om man har ett öppet möte så får man reaktioner från folk, eller dom som är där, vad dom tycker om det dom hör. Och det är en bra värdemätare för mig som politiker, säger Lars Jon Allas.

Viktiga fundament
”Öppenhet, insyn och delaktighet är viktiga fundament i en samisk demokrati”, skriver de fyra partierna, min geaidnu, samerna, skogssamerna och samelandspartiet i sin programförklaring. Något som Lars-Jon Allas i partiet guovssunásti bara ser som vackra ord.
 - Jag tycker det är botten. Det är inte acceptabelt, om man tittar ur en demokratisk synvinkel. Hela världen är ju emot det här slutna makthavarnas rum, säger Lars Jon Allas.

Ordförande försvarar
 - Jag tror inte den samiska allmänheten behöver känna till allt. Sedan är det ju också en realitet, vi behöver inte annonsera för den svenska regeringen, vad vi anser att göra. Det här är ju en fråga om förhandlingar, och av den anledningen så har jag ingen anledning att gå ut och annonsera i radio eller media vad vårat förhandlingsbud är. Jag går direkt till regeringen om vi har ett upplägg och förhandlingsbud. Det är en normal arbetsgång, säger Lars Anders Baer, sametingets styrelseordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".