Carl-Gustav Lundgren, skogssamerna

Sametinget sågar regeringsförslag

Sametinget gör tummen ner för regeringens förslag om Ett ökat samiskt inflytande. -Rasistiskt och diskriminerade, säger Eva Jejlid, jakt- och fiskesamerna.

Sametinget beslutade vid pågående plenum i Kiruna att ta upp frågan om regeringens lagrådsremiss Ett ökat samiskt inflytande som ett extra ärende.
 -Det lutar åt att vi förkastar förslaget. Det finns förslag som kränker internationella konventioner, säger Bengt Sevä skogssamerna och syftar på förslaget om att tvinga koncesionssamebyar att ta emot skötesrenar, tvärtom vad regeringsrätten fökunnat i en dom i fjol.
Sevä får medhåll från partikollegan Carl-Gustaf Lungren:
 - Det ger inget ökat inflytande för sametinget. Dessutom ger de oss en väldigt snäv budget, säger Lundgren.

”Rasism”
Eva Jejlid, jakt- och fiskesamerna, går ett steg längre i sin kritik:
 -Förslaget genomsyrar rasism och diskriminering. Men jag vill inte gå in i detalj i förslaget. Det är inte god ton eftersom det ännu är ett arbetsmaterial, säger Eva Jejlid, jakt- och fiskesamerna.
 -Ett tunt innehåll. De tyngre frågorna tas inte upp, bland annat en breddad rättssituation, säger Anders Kråik, sametingets vice styrelsordföranden.
Carl-Gustaf Lundgren har dock inte gett upp hoppet.
 -Så länge regeringen inte har lagt det slutliga förslaget ska vi försöka påverka. Men det ser mörkt ut, säger Lundgren.
Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer är inte heller optimistisk.
 -Jag tror inte vi kan förmå regeringen att lägga till fler förslag. Däremot kan vi hoppas att de tar bort några av sina förslag, säger Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".