#girjasmotstaten

Så här svarade Landspartiet svenska samer på enkäten

Samiska rättigheter ej jämlika, anser Landspartiet svenska samer.

Landspartiet svenska samer valde att svara på enkäten med en övergripande kommentar:

"Landspartiet Svenska Samer menar att allt samiskt inflytande ska öka. Vi anser även att allt ökat samiskt inflytande gentemot en kolonialmakt är positivt.

Det är viktigt på det sätt som man har gått igenom det långvariga brukandet under hundratals år för att komma fram till slutsatsen att samer har bättre rätt till markerna sedan urminnes tider.

Vad som gör rättsläget osäkert är att vi fortfarande har segregation mellan samebymedlemmar och icke-samebymedlemmar – att de samiska rättigheterna inte är jämlika. Landspartiet Svenska Samer vill se en utveckling där man kommer ifrån nuvarande svenska lagstiftning som har sin grund i koloniala och rasbiologiska tankegångar.

Vår uppfattning är att alla samer har rätt till sina marker, inkl renskötsel, jakt- och fiske m.m. Vi menar att samer ska kunna jaga och fiska med stöd av sin samiska rätt, samt att den samiska rätten som vilar på urminnes hävd omfattar samerna både individuellt och som ett folk."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: