Lars Jonas Johansson, samerna

Alliansen sätts på prov - oenighet om kulturpolitik

Den politiska ledningen av sametinget har satts på prov. Regeringspartiet samernas ledamot Lars Jonas Johansson är kritisk till den kulturpolitiska handlingsplanen för 2006. Johansson föreslår förändringar – trots att partiet har godkänt handlingsplanen i styrelsen.

Sametingets styrelse har lagt fram ett förslag till handlingsprogram för kulturrådet för 2006, efter att den först behandlats av kulturrådet.
Handlingsplanen följer i stort föregående års plan när det gäller fördelningen av de 19,4 miljoner kronor som kulturrådet har att fördela.
Det innebär följande fördelning:

  • Organisationsstöd: 6,2 miljoner kronor
  • Projekbidrag: 2.066 milj
  • Samegådar: 180.000
  • Scen- och berättarkonst: 5,4 milj
  • Slöjd- och konsthantverk: 2 milj
  • Media: 1,5 milj
  • Biblioteksverksamhet: 715 000
  • Forskning och utveckling: 1,3 milj

Den tillträdande kulturrådsledamoten Lars Jonas Johansson, samerna, är kritisk till handlingsplanen.
Johansson ifrågasätter fördelningen av pengar till samisk idrott samt att näringsorganisationerna har en öronmärkt pott på 3,5 miljoner kronor, där SSR och Renägarförbundet fått pengar från.
 -Det är ett svek mot ungdomarna att SSIF fick mindre pengar så de inte kan skicka deltagare till Arctic winter games. Det skäms jag över, sa Johansson.
Johansson föreslår därför mer pengar till samisk idrott samt att näringsorganisationernas inte ska ha några öronmärkta pengar – ett förslag som också stöds av jakt- och fiskesamerna.

Frågan uppskjuten
Detta kan tyckas som en kovändning av partiet, efter de redan har godkänt handlingsplanen i styrelsen.
Men partiordföranden Anders Kråik, som också är vice styrelseordförande, förklarar:
 -Vi godkände handlingsplanen med förbehåll att tillträdande kulturrådet fick möjlighet att påverka innehållet, säger Kråik.
Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer, samelandspartiet, menar dock att det i nuläget kan vara försent att göra några ändringar i det kulturpolitiska handlingsprogrammet för 2006.
 - Vi är beredda att diskutera dom här förändringarna, men frågan är om vi kan genomföra det nu. Det är det som är problemet. Det kan bli problem med att stryka bort näringsorganisationer och slå ihop till en hel pott. Det här med idrott, där kan det vara möjligt att vi hittar en kompromiss, säger Lars-Anders Baer, sametingets styrelseordförande.
Idag får vi svar på hur långt samerna är beredd att driva sina förslag, samt hur långt övriga regeringspartier är beredda att tillmötesgå samerna.
Frågan om regeringsalliansen ställs då på sin spets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".