Matti Blind-Berg om tio års malande i svenska rättskvarnar:

"Snacka om utbildning i samhällskunskap, juridik och politik"

– Skönt att det är över. Det ska firas ordentligt.

Orden är Matti Blind-Bergs. De yttras när bara upploppet återstår av Girjasmålet.

Ta ett mål som pågått under ett decennium, tillsätt en samebys intressen och till det stram och krånglig juridik. Lägg därtill otaliga genomgångar av häradsrätter, birkarlar, underminering av experter, samt meningsskiljaktigheter kring tolkning av urfolksbegrepp och användande av nedsättande uttryck, med svensk historia som argument. Där har man kontentan av Girjasmålet - iallafall sett utifrån.

Någon som upplevt det inifrån är Girjas samebys nuvarande ordförande, Matti Blind-Berg. Han är egenföretagaren från Puoltsa, utanför Kiruna, som hamnade i frontlinjen för det omstridda målet.
Men han är också ansiktet utåt för ett mål som är genomsyrat av konflikter och motsättningar och där saker ställts till sin spets i olika rättssalar, på olika platser i Sverige.

Matti Blind-Berg är lättad över att målet nu ser ut att ha nått sitt slut.
– Tio år. Dygnet runt. Fastän inget aktivt har skett emellanåt så har det ju ändå pågått och man har varit med hela tiden. Åren går och så mal det på och det finns där i bakhuvudet. Men nu är det nära. Sen skiter vi i det här, säger Matti Blind-Berg, med ett leende.

Nästa gång
får de släpa in
mig i handfängsel

På flygplatsen i Kiruna sitter Matti Blind-Berg tillsammans med samebyns tidigare ordförande, Ingemar Blind, som var ordförande då samebyn tillsammans med SSR, Svenska samers riksförbund, stämde staten för tio år sedan. 
De har båda centrala roller i det som har utspelat sig vid Högsta domstolen, på Riddarholmen i Stockholm, under de senaste veckorna.

Du är ju egentligen en egenföretagare som har hamnat i det här?
- Ja, i politiken. Skratt. Visst har det väl påverkat mig, det har det ju säkert. Men man är väl för dum för att fatta själv, som tur är, säger Matti Blind-Berg. 
Har det varit svårt att greppa?
- Nej, jag tycker inte det själv men man har svårt att se sig själv i någon slags rättvis backspegel. Alltså hur man har formats utav det. Men det har samtidigt varit otroligt kul och nyttigt, säger han.

När Högsta domstolens justitieråd, gör entré från en dörr bakom podiet, så står alla upp, inklusive åhörare och press. På väggarna hänger porträtt av män, i tunga guldpläterade ramar. Gamla motiv i en urgammal traditionsbunden rättssal. Det är här det avgörs. Det mål som fått så många tolkningar - av så många olika intressen.

Matti Blind-Berg står med sin försvarare och en jurist till vänster och statens jurister med Justitiekanslern, Mari Heidenborg, mellan sig, står till höger framför podiet.
Justitireråden gör entré och sätter sig, sedan tillåts alla sitta ner efter att ordföranden, har givit sin tillåtelse.
Normalt lever Matti Blind-Berg sitt liv långt ifrån rättssalarnas strama inramning.
Om du hade fått välja. Hade du sluppit den här processen?
– Nej, absolut inte. Det har varit otroligt lärorikt. Jag är intresserad av politik och att förändras. Jag har lärt mig otroligt mycket om systemet och hur man kan påverka. På det sättet har det varit bra, säger Blind-Berg.

Men samtidigt är han lättad.
– Jag kommer inte att sakna det heller. Nästa gång jag ska in i en rättssal, då ska det vara som åtalad. Då får de släpa in mig i handfängsel. Skratt.

Krävs andra åtgärder
för att tvinga
staten att agera

Det finns stora förväntningar på domslutet från Högsta domstolen. Målet väntas ha stor betydelse för framtidens lagstiftning. Statens representanter och politiker i regering och riksdag, har uttalat, vid upprepade tillfällen, att utgången av Girjasmålet, är en nödvändighet för att en gång för alla slå fast vad som ska gälla.
– Jag tycker att det förbaskat frustrerande och oansvarigt av en stat att inte ha löst den här frågan långt tidigare på en politisk väg. Vi ska inte behöva gå upp i rättssalar för att avgöra sådana här saker, säger Blind-Berg.

Under resans gång har Girjasmålet kommit att präglas och tolkas på många olika sätt, av många olika intressegrupper.
Det finns de som ser resultatet av en positiv dom för samebyn, som ett rent hot mot brukandet av fjällmarker, jakt- och fiskerättigheter. Och så finns de som tolkar in Girjasmålet som en kamp för hela det samiska samhället. Och ytterligare andra menar att det underminerar det samiska samhället istället. Utifrån det så skapas resonemang kring samebyars funktion och vem som ska få rättigheterna att bestämma över jakt och fiske.

Samebyns företrädare, advokaten Peter Danowsky, förklarade sitt resonemang inför Högsta domstolen under slutpläderingen för samebyns sak:
"Det handlar helt enkelt om en enskild sameby vars medlemmar hävdar sin rätt till det man anser är sin rättighet".
– Jag tycker att vi från samiskt håll inte varit tuffa nog i vårt agerande tidigare. Det kanske har varit svårt, men vi måste vara betydligt tydligare i våra krav. Vi måste ta till andra åtgärder för att tvinga staten att agera. För annars "sopas allt bara under mattan", säger Matti Blind-Berg.

För Matti Blind-Berg är det här en ännu större fråga än det som utspelar sig i rättssalarna och som får sitt avgörande inom en snar framtid. För honom är det kampen om naturresurserna som är grunden till att man hamnat i det läget man är.
– Det är ekonomin som styr. Det är näringslivet som håller i taktpinnen. Nu råkar motparten vara uttalat svenska staten men staten äger ju LKAB och Vattenfall med flera, så det hakar ju i varandra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: