I Japan föddes en ny låt

5:10 min

Elina Nygård och Daniel Wikslund är just nu i Japan. Där har de bland annat besökt Sweden Hills för att berätta om samer. Under vistelsen skapades även en ny gammal låt.

Elina Nygård jobbar på Ájtte, fjäll- och samemuseum i Jokkmokk och i samband med utställning "Sápmi, vår del av världen" har hon rest till Japan för att berätta om samisk kultur.

- Intresset bland folket i Sweden Hills har varit varierat, mellan 10 och 30 deltagare på olika föreläsningar och workshops, säger hon.

Sweden Hills är ett område strax utanför Sapporo i Japan som kan liknas med ett miniatyr Sverige. I området finns det omkring 300 villor, som ser ut som typiska svenska hus dvs. det flesta husen är röda med vita knutar.

Med på resan är också Daniel Wikslund som är riksspeleman. Under resan har han tillsammans med Elina skrivit en svenska text till en känd Japansk slagerlåt, en låt som alla i Japan kan.

- Igår var vi på en restaurang och sjöng den här låten och vi fick alla att sjunga med. Så alla kan den japanska versionen, säger Daniel Wikslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: