Rovdjursfrågan lyft i riksdagen

”Vi vill producera livsmedel i stället för att föda rovdjuren”. Så löd texten på den första bilden som företrädare för Tåssåsens sameby visade då de berättade om det aktuella rovdjurstrycket inom samebyns område för riksdagspolitiker.

Under dagen var Nicklas Johansson och Nils Anders Jonsson från Tåssåsens sameby inbjudna till riksdagen för att berätta om den aktuella rovdjurssituationen på samebyns område. Och budskapet var solklar - situationen är ohållbar.

- Man mår ju dåligt och det påverkar resten av familjen också. Så är det med alla mina kollegor också, berättar Nils Anders Jonsson som är rovdjursansvarig i Tåssåsens sameby.

Samtidigt som rovdjurstrycket under en längre tid varit långt över Riksdagens beslutade toleransnivå på 10 procent, så beslutade Naturvårdsverket tidigare i år att det ska finnas en vargföryngring i Jämtlands län. Ett beslut som innebär 10 vuxna vargar i området. Naturvårdsverkets beslut diskuterades under dagen och samebyn efterlyser lagändringar.

- Vi har ett högt rovdjurstryck som det är. Vi har jättemycket järvar, lodjur, björn och kungsörn och att dessutom inhysa vargar omöjliggör allt renskötselarbete, säger Jonsson.

Kalle Olsson från socialdemokraterna som tillsammans med Saila Quicklund från moderaterna varit arrangörer för seminariet säger:

- Jag har väldigt svårt att se hur en vargföryngring i Jämtlands län ska kunna kombineras med en hållbar renskötseln, så det är något jag och partikamrater regerat starkt på och vi för en dialog med myndigheter och kollegor i riksdagen och regeringen.

Fem partier var representerade och likaså Sametinget och länsstyrelsen i Jämtland. Moderaternas representant Saila Quicklund är nöjd över deltagandet men ger samtidigt ett löfte om fler seminarium med fokus på rovdjurstrycket för ökad kunskap för riksdagspolitiker.

- Det var ganska många som kom men vi fortsätter ha en dialog och vi tänker bjuda in på nytt igen så att så många som möjligt får ta del av den här väldigt bra dragningen om rovdjursproblematiken, säger Moderaternas Saila Quicklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: