Ny utställning om Arktis öppnar

Imorgon, torsdag, öppnar Nordiska museet i Stockholm en ny utställning, ”Arktis – medan isen smälter”. Utställningen handlar om isens historia och framtid och om de fyra miljoner människor som lever i Arktis.

Etnologen och gästprofessorn Lotten Gustavsson Reinius har under tre års tid arbetat med att koordinera och sammanställa all kunskap som ligger till grund för utställningen. Syftet med utställningen är tydlig.

- Vi vill påminna om att situationen i Arktis hänger ihop med hur människor lever i andra delar av jorden och det som händer i norr stannar inte där heller, säger Lotten Gustavsson Reinius.

Den nya utställningen är utformad enligt teman. Bland annat vad Arktis är, hur klimatförändringarna påverkar arktiska området, hur har människor i Arktis levt, klarat sig, klätt sig och förflyttat sig. Vilka band finns det mellan människorna och isen och hur har isen förändrat sig genom historien.

- Det finns ett mångfacetterat Arktis. Det finns många olika perspektiv och röster men vi är i en situation där vi måste lyssna på varandra och försöka samarbeta för att förstå förändringarna. Det handlar om en vardag och en natur i stark förändring för människor i Arktis och jag tror att det är en utställning som kommer väcka stark respekt för all den kunskap och all den kreativitet som finns här långt uppe i norr, säger Lotten Gustavsson Reinius.

Cecilia Hammarlund Larsson är intendent på Nordiska museet och hennes uppgift i utställningen har varit att ur samlingarna välja ut föremål, både från Grönland, Färöarna och Island men hennes specialitet är de samiska föremålen. Av de 250 föremål som visas i utställningen är 50 samiska föremål från hela Sápmi.

Vilken är ditt favoritföremål?

- Det låter kanske lite märkligt men jag tycker faktiskt att en fläta av skohö som vi vet är äldre än 1867, den kom till Nordiska museet 1874. Den får exemplifiera att en gammal, traditionell kunskap om hur man skyddar fötterna mot kyla och har blivit intressant i dag och lyfts fram. En återanvändning av en gammal traditionell kunskap, säger Cecilia Hammarlund Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: