Forskare pekar på brister i svensk vård för samiska patienter

1:57 min

I Storuman var det hälsokonferens igår, där lyfte forskarna en allvarlig situation för samiska patienter i Sverige.

Forskare, politiker och samiska hälsoarbetare träffades igår under en hälsokonferens i Storuman, och mycket finns kvar att göra för att samer ska få bra vård, menar sjuksköterskan och forskaren Laila Daerga.

 – Det visar ju min forskning, det finns såna brister att man avstår eller drar sig från att söka vård, säger Laila Daerga.

Det var många ämnen kring samisk hälsa som deltagarna diskuterade om under konferensen - samers låga förtroende för svensk vård, rasism och diskriminering mot unga samer, och vikten av att förändra vården så samer kan få ett bra bemötande där.

Niillas Blind är kirurg på sjukhuset i Umeå. Han känner igen sig i mycket av det som lyfts fram, och att samer saknar förtroende för sjukvården.

 – Jag känner igen mig i mycket, det är svårt att få samer till doktorn för de saknar förtroende för det svenska samhället, säger Niillas Blind.

Laila Daerga berättade bland annat om att det saknas kulturell kunskap då samer söker vård, att minnen av historiska övergrepp lever kvar och att ett nomadiserande renskötarliv försvårar vårdbesök. Enligt henne finns det flera områden som behöver förbättras.

 – Vägen framåt är ju mycket information, utbildning och kulturförståelse.

Vi har väl kanske varit dåliga på att berätta om vår kultur och hur vi lever men vi måste nog börja göra det för att folk ska få någon kunskap och förståelse, säger sjuksköterskan och forskaren Laila Daerga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: