Stockholm/Uppsala

Sáminuorra vill stärka unga samer i storstäderna

Sáminuorra vill skapa en mötesplats för unga samer i Stockholmsområdet. Där ska unga samer kunna träffas men den ska också vara ett nav för att i samråden påverka kommunernas samiska arbete.

- Det är viktigt att vi unga samer höjer våra röster och gör oss hörda, säger Sáminuorras styrelseledamot Juhán Niila Stålka.

Syftet med mötesplatsen är att förbättra situationen för samiska ungdomar i Stockholm och Uppsala. Juhan Niila är en av de drivande när Sáminuorra nu etablerar en ny lokalförening och en mötesplats för unga samer i området. De kommer ha en inledande träff i december och vill nu hitta så många unga samer som möjligt som vill vara med.

- Det är inte alltid lätt att hitta samiska ungdomar i större städer så vi kommer utöver att leta på traditionella samiska mötesplatser även vända oss till platser där ungdomar hänger, till exempel på skolor, säger Stålka.

Ungas perspektiv är viktig

Stockholm stad som i februari i år blivit samisk förvaltningskommun lyfter fram i sina riktlinjer att de ska stärka nationella minoriteters rättigheter och särskilt ska uppmärksamma kvinnors och ungas delaktighet.

Ansvarig för nationella minoriteter och urfolk är miljö -och klimatborgarråd Katarina Luhr. Hon ser förbättringsmöjligheter på stadens arbete att lyssna till unga.

- Vi tar inte tillvara på de ungas perspektiv tillräckligt bra i de samråden som finns. Vi vill lösa det här med att ha fler öppna samråd för alla stadens medborgare, säger Katarina Luhr.

Till övriga samråd i Stockholm får fyra representanter från den samiska gruppen delta, det är möten med alla förvaltningar och allting är på frivillig basis. Katarina Luhr ser att det kan begränsa vilka som kan delta och det är därför hon tror på fler öppna samråd.

Hon ser positivt på att en ungdomsorganisation är i starten i området och vill gärna inleda ett samtal.

- Jag vet inte så mycket om Sáminuorras lokalförening men jag skulle gärna träffa det och höra om deras planer framåt och därefter se om staden kan stötta med något.

Vi vill påverka

För Juhán Niila Stålka och andra samiska ungdomar är det viktigt att de kan få vara med att påverka och de vill gärna inleda ett samtal med ansvariga i respektive kommun.

 - Det finns många saker kommunerna skulle behöva jobba med. i Stockholm finns det ingen fysisk mötesplats idag oavsett ålder. Det går inte heller att studera samiska på ett smidigt och enkelt sätt, säger Juhán Niila Stålka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: