Saarivuoma strider för sina rättigheter i norsk domstol

2:15 min

Konflikten om den gränsöverskridande renskötseln går vidare. I veckan möts Saarivuoma sameby och norska staten i domstol för att reda ut frågan.

Vid Håloglands lagmansrätt i Tromsö inleddes under måndagen förhandlingar mellan Saarivuoma sameby och norska staten rörande samebyns renskötselrättigheter på norsk sida.

Samebyn har stämt staten och yrkar ensamrätt till renbete på norsk sida på marker där man idag endast har rätt till bete under sommarhalvåret (1/5-14/9).

I andra hand kräver samebyn ensamrätt till sommarbete inom det aktuella området nord och nordväst om Álddesjávre/Altevann i Troms fylke.

Urminnes hävd

Saarivuoma anser att dagens begränsningar i renbetet kränker samebyns upparbetade rättigheter i området och har medfört skada för renskötseln på olika sätt.


Som stöd för sitt yrkande skriver Saarivuoma i ett slutinlägg till lagmansrätten att samebyn har bedrivit renskötsel i området sedan urminnes tider – något som också Högsta domstolen slog fast i den så kallade Altevanndomen från 1968.

Samebyn lägger också fram en utredning av historikern David Sjögren från Uppsala universitet som stöd för sin talan.

I slutinlägget förtydligar också samebyn att de precis som idag avser att använda området för sommarbete – men att in- och utflyttning inte ska vara begränsat i tid utan varieras efter naturens skiftningar.

Området ska enligt samebyn också kunna användas som vinterbete om det finns behov för det.

Hänvisar till lagen

Staten avvisar samebyns yrkanden med ett antal grunder. För det första hänvisar staten till den så kallade gränsbeteslagen, som norska stortinget ensidigt antog 2005.

Lagen utgår från 1972 års renbeteskonvention som reglerade den gränsöverskridande renskötseln och begränsade de nordliga samebyarnas betesrätt på norsk sida till perioden 1/5-14/9.

När renbeteskonventionen löpte ut lyckades länderna inte komma överens om en förlängning – och då antog Norge i stället en lag som i princip ersatte konventionen.

Staten anser inte heller att samebyn kunnat bevisa att de lidit skada av den lagstiftning som staten infört för att reglera den gränsöverskridande renskötseln.

Staten vann målet i den första instansen, Senja tingsrätt och nu väntar fem dagars förhandlingar i överinstansen Hålogalands lagmansrätt i Tromsö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: