Frost 2/Jikŋon 2

Samiska presidenter och deras döttrar på galapremiär i Hollywood

- Jätteroligt att vara på plats, säger Ellá Márge Nutti som tillsammans med sin pappa Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti var speciellt inbjuden till världsgalapremiären av Frost 2 i Los Angeles.

Se videon med tjejerna från röda mattan om deras upplevelse och förväntningar.

– Det var en väldigt speciellt upplevelse att se filmen, även om det är en fantasivärld gjord av Disney Animation, så ser man saker som är inspirerade av våran kultur. Vi vill tacka Verddet-gruppen för det goda arbetet de gjort när de sett till hur vår gemensamma kultur visas i filmen. Vi är är nöjda och glädjer oss till att folk i Sápmi får se filmen, och vi ser också framemot att se filmen igen på nordsamiska, säger Sametingspresidenterna och Samerådets president i ett gemensamt uttalande.

Vissa element i Frost 2 är inspirerade av den samiska kulturen. Disney har där fått hjälp av en samiska expertgrupp - Verddet. Sametingen och Samerådet har skrivit ett avtal med Disney om samarbetet, i avtalet ingick att samiska företrädare skulle vara på plats på världsgalapremiären. De samiska presidenterna valde att ta med sig ett varsitt barn till premiären.

- Vi tror att alla vi Olof bäst, säger Ellá Márge Nutti när Sametingets i Norges presschef frågar vem som är deras favoritkaraktär i filmen. 

Resan till Los Angeles bekostar var och ett av Sametingen själva, och presidenterna betalar själva för barnen, säger Rune Fjellheim, direktör på Sametinget i Norge.

Frost 2 visas den 22 november på biodukarna i USA, Skandinavien får vänta till den 25 december då även den samisk dubbade versionen har biopremiär.

Se videon med tjejerna från röda mattan om deras upplevelse och förväntningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: