AIMday ska länka samman forskare och kunskap från Sápmi

2:07 min

Vad skulle du vilja diskutera med en forskare? Ja det undrar man på Vaartoe, centrum för samisk forskning, på Umeå universitet, som vill ha in dina frågor kring hållbar utveckling i Sápmi.

Lena Maria Nilsson, biträdande föreståndare på Vaartoe, hoppas på ett givande kunskapsutbyte.

- Det här ju det traditionella samiska sättet att få kunskap, att prata med varandra och utbyta erfarenheter. Det är ju urakademin som fanns innan universitetsakademin.

Den som skickar in en fråga på temat Hållbar utveckling i Sápmi blir bjuden till konferensen AIMday, som hålls den 3 mars under Ubmejen Biejvieh i Umeå.

Där ska forskare från relevant forskningsområde, diskutera varje fråga i en timme tillsammans med frågeställarna. Men Lena Maria Nilsson kan inte garantera att forskarna kommer kunna svara på frågorna, men det är inte heller syftet med Aimday. Hon menar att det snarare handlar om att fylla de kunskapsluckor som finns.

- Det blir ett sätt för oss samiska forskare att kommunicera våran forskning, det är ena saken. Men här på Vaartoe erkänner vi mer än ett kunskapssystem, det finns det akademiska kunskapssystemet men också den traditionella samiska kunskapen. Att skapa mötesplatser för dessa system är ju också syftet med det här, säger Lena Maria Nilsson.

Vaartoe tar emot frågor på alla samiska varietéer och svenska fram till tionde december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: