Kritik mot regeringens stöd till nationella minoriteter

Idag har Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset skickat ett yttrande till kultur-och demokratiminister Amanda Lind, där man starkt kritiserar regeringens agerande gällande ekonomiskt stöd till nationella minoriteter.

- Vi kräver ett särskilt dialogmöte med ansvarigt statsråd. Stödet har inte reglerats sedan 2010 medan kostnader och arbetsuppgifter ökat. Regeringen har de senaste tre åren putsat ut små smulor lagom till jul, istället för att fatta beslut om en permanent lösning. Vi har också noterat att statsminister Stefan Löfvén lyft fram våra frågor som viktiga i sin regeringsförklaring, därför får vi inte det hela att gå ihop, säger förbundsordförande Kerstin Salomonsson i ett pressmeddelande.

En del av Svenska Tornedalingars Riksförbunds kritik mot regeringen är att utredningen SOU 2017:60 föreslog minst en fördubbling av statsbidraget till minoriteternas riksorganisationer, men en sådan har man inte sett. Förbundet har noterat regeringens skrivelse Nystart för en stärkt minoritetspolitik (Skr 2017/18:282) där man uttalat ambition om att höja bidragets storlek för att stärka egenmakten på nationell nivå.

Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset menar att det är viktigt för minoritetsorganisationer att få de utökade resurserna som utredningen föreslog och att man anser sig stampa på samma plats som för närmare 20 år sedan då de nationella minoriteterna erkändes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: