Motionen om folkomröstning röstades ner

6:09 min

Sametingsledamoten Ingrid Ingas motion nr 541 om ort för Sametingets parlamentsbyggnad var uppe för behandling i dag på Sametingets plenum i Haparanda men den röstades ner av församlingen.

Det var efter att plenum röstade fram Östersund som placeringsort som Ingrid Inga, samelandspartiet, lämnade in en motion om att det samiska folket ska få rösta mellan det tre orterna Kiruna, Vilhelmina och Östersund om vart parlamentsbyggnaden ska stå.

I talarstolen var Ingrid Inga uppe och försvarade sin motion.

- Reaktioner som jag har fått från den här församlingen är att jag är en dålig förlorare. Nej, det är jag inte men mina väljare anser att det här är en viktig fråga och de vill ha en folkomröstning. Det har inte gått rätt till, sade Ingrid Inga i talarstolen.

Styrelsen med Ingrid Ingas partikamrat Per-Olof Nutti i spetsen gick inte på Ingrid Ingas linje och föreslog till plenum att motionen skulle avvisas med hänvisning bland annat till att det i Sametingslagen inte finns några regler om folkomröstning. Styrelsen svarar att rådgivande folkomröstningar i hela landet och folkomröstningar i en grundslagsfråga regleras genom folkomröstningslagen. Styrelsen menar också i sitt svar att om Sametinget skulle bifalla motionen måste Sametinget också hantera ett flertal överväganden som berör genomförandet av en samisk folkomröstning, bland annat vilka ska vara röstberättigade i en samisk folkomröstning och ska en samisk folkomröstning vara bindande eller inte.

Per-Olof Nutti framhöll i talarstolen att man från styrelsens sida inte ser att frågan är grundläggande principiellt viktig för det samiska folket. Det vände sig Ingrid Inga emot och gjorde jämförelser med Sametingen i Norge och Finland om hur viktiga de sametingsbyggnaderna är i de områdena.

Ingrid Inga menade också att Sametinget med sitt beslut att placera byggnaden i Östersund inte har satt det samiska perspektivet först, utan det regionala eftersom den utredning som tillsattes hade två utgångspunkter. En var det samiska perspektivet, där var Kiruna starkast enligt utredningen, den andra var det regionala perspektivet med närhet till Stockholm, universitet osv, där var Östersund starkast.

Ingen ledamot begärde ordet och ordföranden fann att styrelsens förslag hade vunnit men Ingrid Inga krävde votering. Styrelsens förslag fick 24 röster, Ingrid Ingas förslag 5 röster och två ledamöter röstade blankt. Ingrid Inga reserverade sig mot beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: