Klimatförhandlingarna startade i Madrid – utan svenska Sametinget

Samiska företrädare är på plats i Madrid när FN:s klimatförhandlingar drar igång idag. Viktigt för urfolken är hur deras röst ska komma fram i förhandlingarna men Sametinget i Sverige har ingen representant på plats.

Se det textade inslaget i kvällens Ođđasat, kl.17.30 i SVT2.

Sametingen från Finland och Norge deltar i förhandlingarna i Madrid men Samerådet och Sametinget i Sverige prioriterar annat den här gången.

– Det är något som jag själv har bestämt eftersom jag har så hård arbetsbelastning just nu och behöver vara på plats här hemma. Vi går mot årsslutet och det är en mängd uppföljningar där jag måste vara med, säger Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget.

Tappar ni inte möjligheten att påverka arbetet i svenska delegationen?

– Det är klart att vi gör det men vi har ju andra samiska företrädare där och vi har haft möten om det, hur vi följer upp mötena och vilka som gör det. Vi har kontakt med dem och kommunicerar i viktiga frågor.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i samband med COP25 att nu är det viktigt att länderna stärker sina mål att minska utsläppen. I Madrid är målet att även färdigställa den del av Paris-avtalet som man inte klarade av förra året i Polen.

Vid detta möte fortsätter arbetet med en urfolksplattform med syftet att få med frågor som berör urfolken i COP-förhandlingarna framöver. Önskemål finns om att få en fast finansiering till urfolksplattformen.

– Till det här är en grupp knuten med experter och företrädare som ska utveckla plattformen och under det här COP-mötet bör man besluta om arbetsplanen, hur urfolksmekanismen ska vara när man arbetar inom klimatförhandlingarna, säger Tuomas Aslak Juuso från Sametinget i Finland.

Tanken var att svenska Sametinget skulle skicka styrelseordföranden till förhandlingarna men trots att det inte blir av att åka har han stora förväntningar på mötet.

– Förhoppningen är att vi får mer möjlighet att påverka både inom arbetsgruppen och hos dem som tar besluten på högsta nivå, på COP-nivån, säger Per-Olof Nutti.

Se också: Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument. Här svarar forskare på vanliga påståenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: