Utvecklingsprojekt i sameskolor påbörjat

Nu har sameskolorna i Gällivare och Jokkmokk på allvar kommit igång med skolutvecklingsprojektet som ska stärka den samiska identiteten och viljan att lära hos samiska barn. Förra helgen hade man möte med alla lärare på sameskolorna.

En av de engagerade i projektet är Carina Sarri, lärare på Jokkmokks sameskola och hon hoppas på att andra lärare ska få upp ögonen för samisk pedagogik.
 - Målet är att öka medvetenheten om verksamheterna vid samiska förskolor och skolor om vad samisk pedagogik egentligen är. Det är ju så lite forskat om sameskolor och skolor - eller - det är överhuvudtaget inte forskat något om det, säger Sarri.

Samiskt synsätt i undervisningen
Projektet är ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet och Samisk högskola i Kautokeino. Alla som deltar i projektet, både lärare och elever, har i uppgift att skriva dagbok och dokumentera allt som de gör på de samiska skolorna. Meningen är att projektet i framtiden ska kunna påverka andra samiska utbildningar och skolplaner till ett mer samiskt perspektiv. Carina Sarri berättar att den dagliga undervisningen kan gå till på flera olika sätt.
- Om man har varit med någon släkting och gjort något, till exempel huggit ved eller varit på gärde. Då har eleverna med sig uppgifter de ska göra - de ska redovisa det de gör, och då använder man det också i skolan. Man redovisar det på samiska, man redovisar det på svenska, man kan redovisa det på engelska - översätta mellan språken. Andra jobbar med att fokusera på det samiska synsättet, till exempel med bokstäver - att bilderna då är knutna till antingen samisk kultur, eller Jokkmokk eller Norrbotten, avslutar Carina Sarri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".