Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengar från regeringen för samers språkliga rättvisa

Regeringen har beslutat att bevilja pengar till vuxna samers möjlighet att lära sig läsa och skriva på sitt eget språk. 500 000 kronor årligen, kommer att finnas hos Sametinget att fördela till vuxna samer som är intresserade.

- Det är ju viktigt att också samer ges en möjlighet att lära sig läsa och skriva på sitt eget språk för både en ökad språklig förmåga men det hänger också ihop med en kulturell rättvisa. Det här är någonting som har efterfrågats och det var efter en uppvaktning från Renägarförbundet i våras som förslaget dök upp och vi är glada att vi kan gå dom till mötes med det här, säger Lena Hallengren som är minister för vuxnas lärande.  640 kronor max per dag kan den sökande få. Den enskilde kan läsa på det sätt som passar en bäst, i kombination med ett arbete eller som heltidskurs. Det är Sametinget som får ansvaret att administrera stödet.

Tror du att den här summan på en halv miljon kronor kommer att räcka?
 
- Ja, vi har bedömt att den kommer göra det. Vi tror inte att hela målgruppen kommer välja kortidsstudiestöd precis vid samma tillfälle, nu finns möjligheten från och med våren 2006 så vi tror att den här summan kommer att räcka, säger Lena Hallengren.
Regeringen beslutade dessutom att ge 1,5 miljoner kronor för att främja produktion av läromedel i samiska för undervisning i sameskolan och i grundskolan. Pengarna kommer att finnas hos myndigheten för skolutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".