Hotfullt brev till samiskt informationscentrum polisanmäls

”Sluta tjuvjaga annars kommer jag och mitt lilla gäng ge oss ut och skjuta samer”. Så står det i ett brev, som samiskt informationscentrum fått ta emot. Det övriga innehållet i brevet är av samma hotfulla karaktär. Brevet är nu överlämnat till polisen i Östersund och anmälan rubriceras som hets mot folkgrupp.

Sara Israelsson jobbar som webbredaktör på samiskt informationscentrum och hon berättar att personalen först blev väldigt rädda när det läste brevet men att dom sedan blev arga.
 - Vi ser väldigt allvarligt på det här hotet eftersom det är ett uttalat hot att dom ska skjuta samer, säger Sara Israelsson.

Beslutade att polisanmäla
Brevet skickades till samiskt informationscentrum via deras webbsida, samer.se. Och personalen tillsammans med ansvarig utgivare tog beslutet att göra en polisanmälan. I brevet står bland annat att samerna ska sluta jaga rovdjur, för rovdjuren har rätt att leva. Och om samerna inte slutar tjuvjaga så kommer brevskrivaren med sitt lilla gäng att ge sig ut och skjuta samer.
Citat ”JÄVLA EGOISTISKA OCH NAZISTISKA FOLK!! UTROTAR NI NATURENS VACKRA ROVDJUR KOMMER VI SVENSKAR UTROTA ER PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT!!” slut citat.

Hoppas kunna spåra avsändaren
Även hos polisen i Östersund ser man allvarligt på innehållet i e-mailet. Per Thelin har fått ärendet till sig och han har stora förhoppningar om att kunna spåra personen som skickat e-mailet i och med att det finns en tydlig avsändaradress.
 - Vi kommer att ta kontakt med den som är IT-tekniker här på polismyndigheten och då förhoppningsvis kunna få fram vem som har skickat det här brevet. Polisen ser allvarligt på det infräffade, säger Per Thelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".