Talma samebys ombud: En stor seger för alla samer

3:16 min

En stor seger för alla samer och deras rättigheter samtidigt fortsatt underkänt för regeringen. Så summerar Talma samebys ombud, advokaten Karl Larsson, domen från Svea hovrätt. Hovrätten gick nämligen på tingsrättens linje och samebyn vann mot staten.

Karl Larsson säger att domen är unik och att domstolen nu konstaterat att staten handlat utanför sina mandat. Samtidigt visar domen att konventioner som styr renbetet över gränserna och som förhandlats fram från regeringar, inte får förekomma i framtiden. Samebyns ombud konstaterar också att samers rättigheter i stort stärkts i och med domen.

– Domen är unik och domstolen har nu konstaterat att staten handlat utanför sina mandat. Man bryter därmed mot grundlagen, säger Karl Larsson, Talma samebys ombud.

Talma fick rätt i tingsrätten, som dömde staten att betala det skadestånd på 1,2 miljoner kronor som samebyn begärde, samt dess rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor.
Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på det sättet att ränta på beloppet 150 000 kr ska betalas från den 10 juni 2016 tills betalning sker. 
Staten ska ersätta också ersätta Talma sameby för rättegångskostnader i hovrätten med 769 832 kronor. Av beloppet avser 637 080 kronor för arvode, skriver Svea hovrätt i sin dom.

Samebyn hade stämt svenska staten för förlängningen av renbeteskonventionen mellan åren 2002-2005 och hävdar att staten i och med detta kränkt samebyns civila rättigheter enligt både regeringsformen och Europakonventionen.

Regeringen har fyra veckor på sig att bestämma om man vill överklaga ärendet till Högsta domstolen. Enligt justitiekansler Mari Heidenborg kommer de kolla med departementet och gå igenom domen innan man tar ett beslut om huruvida de ska överklaga ärendet.

– Vi kan konstatera att hovrätten i princip fastställt tingsrättens dom. Vi har i dag inte haft möjlighet att dra några mer långtgående slutsatser. Vi kommer att sätta oss ner och diskutera om det finns skäl att gå vidare till högre instans, säger justitiekanslern Mari Heidenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: