Lorentz Andersson

Ingen åtgärd mot landshövding

Justitiekanslern, JK, vidtar ingen åtgärd mot landshövdingen i Västerbotten, Lorentz Andersson, och hans uttalande i TV om att gruvnäringen inte utgör något problem för samerna.

Samernas Riksförbund, SSR anmälde för knappt en månad sedan landshövdningen, Lorentz Andersson till Justitiekanslern för ett uttalande som Andersson gjorde i Västerbottensnytt. Inslaget handlade om att länsrätten gett Vapstens sameby rätt, genom att upphäva undersökningstillstånd för gruvnäringen på samebyns marker. Lorentz Andersson kommenterade det med att gruvnnäringen inte, utgör något problem för samerna, tvärt om så har man nytta av den.

Rennäringens intressen
Enligt anmälan till JK skriver SSR att Anderssons uttalandet ger uttryck för att Länsstyrelsen i tillståndsärenden, angående bearbetningskoncession har i sin utgångspunkt att rennäringens intressen aldrig kan väga tyngre än gruvnäringens. Och att Lorentz Anderssons uttalande innebär att varken landshövdingen eller länsstyrelsen i Västerbotten inte, lever upp till kraven i grundlagen om allas likhet inför lagen och om saklighet och objektivitet i den offentliga verksamheten. Därför ville Samernas Riksförbund att Justitiekanslern skall pröva Lorentz Anderssons uttalande i förhållande till gällande rätt.

Ingen kritik
Och nu har justitiekanslern gjort sin bedömning av anmälan, och konstaterar att landshövding, Lorentz Anderssons uttalande, inte kan föranleda någon kritik eller någon annan åtgärd från JK:s sida. Enligt justitiekanslern, Göran Lambertz, ger inte uttalandet heller anledning att anta att länsstyrelsen i ärenden angående bearbetningskoncession skulle avvika från de krav som kan ställas på den offentliga verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".