ISOF startar insamling om samisk migration

2:12 min

Institutet för språk och folkminnen har påbörjat arbetet med att lyfta fram okända delar av arkiven. Tanken är att synliggöra hur samer flyttat och migrerat historiskt.

Genom att blanda berättelser från idag med äldre berättelser från arkiven får besökare följa olika personer och lära sig mer om deras liv genom en digital karta. Målet är att vara klar med den digitala kartan i år - som sedan fylls på successivt med material.

- Det handlar inte om att fästa personer på en viss plats utan att visa på att personer rör sig hela tiden - kortare avstånd och längre avstånd. Vissa personer migrerar till USA och rör sig sedan tillbaka, säger Charlotte Hyltén-Cavallius, som är etnolog på Institutet för språk och folkminnen.

Intervjun från arkivmaterialet med Lars Blind gjorde Israel Roung, och kommer från ISOFs arkiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: