Ran sameby drabbades för tolv år sedan: Det var fasansfullt

2:00 min
  • Olle Larsson var ordförande i Rans sameby då ögonsmittan spreds i hägnen. Renskötarna kämpade för att få bukt med den - för dem - okända ögonsmittan som spreds bland renarna. Ett 100-tal renar tvingades avlivas.
  • Det var en fasansfull tid för renägarna i Ran sameby i Västerbotten, när ögonsmittan bröt ut i hägnen. Tre av samebyns fem grupper smittades och mer än 100 renar gick till slakt eller avlivades.
  • Olle Larsson var ordförande i samebyn under utbrottet 2008, och han är fortfarande påverkad av katastrofen som drabbade samebyn. Inte minst i år då stressen är stor hos renarna eftersom det är svåra förhållanden för betet.
  • "Inte ens veterinärerna visste vad det var som drabbade renarna när smittan spreds hos oss. Nu vet man att det är år som den här då betesbristen är stor och renarna stressas, som leder till att det bryter ut hos dem", säger Olle Larsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: