Talma fick rätt mot länsstyrelsen

Det var fel av länsstyrelsen i Norrbotten att kräva Talma sameby på betesavgifter i förskott - innan själva sakfrågan slutligen prövats av domstol. Det förkunnar Gällivare tingsrätt i en dom.

Bakgrunden är ett beslut från de norska reindriftsmyndigheterna om att utdöma 36 000 kronor i betesavgifter till Talma för renar som betat i Norge under olovlig tid. Länsstyrelsen i Norrbotten förskotterade betesavgifterna till de norska myndigheterna. Men när länsstyrelsen ville ha tillbaka pengarna från Talma så blev det problem. Talma sameby anser nämligen att beslutet om betesavgifter var felaktigt på fyra olika grunder:

  • Samebyn anser att renarna inte befunnits i Norge olovligt.
  • Reindriftsmyndigheterna har inte skickat beslutet om betesavgifterna till de svenska myndigheterna inom rätt tid.
  • Beslutet om betesavgifterna går inte att verkställa i Sverige eftersom det strider mot renbeteskonventionen.
  • Beslutet går inte att verkställa i Sverige eftersom det fattats av förvaltningsdomstol utan möjlighet för samebyn att få saken prövad i domstol.

Nu har Gällivare tingsrätt prövat om länsstyrelsen kan kräva tillbaka de pengar man lagt ut i förskott till de norska myndigheterna. Och tingsrätten anser att länsstyrelsen inte kan kräva återbetalning från samebyn innan det finns ett slutligt beslut om betesavgifter som vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".