Ann-Christin Nykvist

Sameministern kommenterar inte sametingets kritik

Det finns inget förslag”. Det säger sameminister Ann-Christin Nykvist med anledning av sametingets kraftiga kritik mot det kommande regringsförslaget om Sametinget.

För ett par veckor sen förkastade ett enat sameting regeringens utkast på ökat inflytande för sametinget. Innehållet i regeringens skrivelse uppfattas av sametingets ledamöter som institutionell rasism och diskriminering. 
Men sameministern vill alltså inte kommentera sametingsledamöternas ord om svenska regeringens rasistiska synsätt gentemot Sametinget.
 - Regeringen har ännu inte lagt fram sina förslag så jag kan inte kommentera det, säger Nykvist.

”Steg-för-steg”
Det är en så kallad lagrådsremiss, som är det första steget till ett regeringsförslag, som regeringen just nu förbereder. Remissen kallas för Ett ökat samiskt inflytande och den har formellt ännu inte lagt fram av regeringen - men sametingets ledamöter har fått ta del av ett utkast till förslag, som Sameradion också har läst. I utkastet skriver regeringen att Sametinget ska få ta över myndighetsuppgifter, men enbart frågor som bara rör samer, exempelvis renmärkesregistret. Däremot får Sametinget inte myndighet över släktmärken eller överlåtelse av märken. ”Det skulle föra för lång att överlåta detta åt Sametinget”, skriver regeringen i utkastet.
 - Det är lämpligt att ha en steg-för-steg-politik, säger Nykvist.

Är Sametinget en partisk myndighet?
 
- Ingen myndighet kan vara partisk. Däremot har Sametinget olika uppdrag, säger Nykvist. De olika uppdragen består i att vara både myndighet och politiskt organ och regeringen skriver i sitt kommande förslag att Sametinget har blandat ihop rollerna genom att myndighetsärenden har behandlats i den politiska delen.
  - Jag har tilltro till att det här ska fungera och är beredd att lägga ytterligare uppgifter på Sametinget, säger Ann-Christin Nykvist. Sametinget tycker själv förslaget är rasistiskt och diskriminerande. Vad säger du om det?
- Jag har redan svarat på frågan och det finns på ditt band, säger Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".