Arrendeförslag sågas av både markägare och renägare

Både markägare och renägare sågar skogsstyrelsens förslag om arrendeavgifter för vinterbete i Härjedalen. För mycket pengar, tycker en renägare. För lite pengar, tycker en markägare.

Underlaget till förhandlingarna för upplåtelse av rätt till vinterbete för ren i Härjedalen har testat flera metoder för beräkning av skäliga arrendeavgifter. Man fastande för en metod som utgår ifrån nyttan för rennäringen i kombination med belastningen för markägaren. En viktig utgångspunkt har varit att arrendeavgiften bör stå i proportion till rennäringens bärkraft. En till tre kronor per hektar eller mellan 300 000 och en miljon totalt för samebyarna har Skogsstyrelsen kommit fram till.

Kråik chockad
Men förslaget tas inte emot med öppna armar.
 - Man blir fullständigt chockad. Jag hade inte förväntat mig mycket från statens sida men jag hade åtminstone väntat mig att de tar det folkrättsliga ansvaret. Staten bäddar för att den smaiska kulturen i Jämtland och Härjedalen ska duka under, säger Anders Kårik, renägare i Handölsdalen och en av ledamöterna i förhandlingsgruppen med markägarna. Kråik ser ingen ekonomisk möjlighet för samebyarna att klara av en arrendeavgift.
 - Det är svårt med lönsamheten som det är redan. Hur ska vi kunna betala för arrende, skador och del av inkomsten av köttförsäljningen? Det enda vi äger är våra renar och ska vi beskatta dem också så finns det ingen utsikt, säger Kråik.

Delar av inkomsten
Slutförslaget innebär en beräkningsgrund som utgår ifrån hur mycket renägaren får för renköttet per kilo inkl prisstöd och den del av det priset som markägaren ska få som ersättning för det kött som har producerats på marken ifråga. Skogsstyrelsen föreslår tre olika alternativ i det senaste fallet. Fem procent, tio procent eller 15 procent. Vid fem procent av renköttsvärdet vid ett pris på 30 kr/kg ger det 300 000 kr/år och vid 15 procent på ett renköttspris på 50 kronor ger det en miljon per år. Till detta tillkommer en fond som ska ersätta allvarliga skogsskador och den ska vara en betrydligt lägre del av den samlade arrendeavgiften.

Dödfött enligt markägare
Markägare krävde i våras renägare i Ruvthen på 20 kr per hektar eller 100 000 per dag. Därför mottas inte Skogsstyrelens förslag med glädje från markägarsidan heller.
 - Det är ju inga pengar. Om jag råkar ha 100 hektar skog får jag 100 kronor i ersättning. Jag betalar hellre 100 kronor för att slippa renbete. Om det här förslaget ligger till grund för fortsatta förhandlingar så är det dödfött, säger Karl-Erik Mårtensson, markägare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".