Sametingsbyggnaden, ett steg i svensk urbefolkningspolitk

Sametingsbygget, där fem bidrag i arkitekttävlingen gick till final, är ett steg i den svenska urbefolkningspolitiken.

Och nästa steg är att föra mer av förvaltningsuppgifter till samerna och samernas egna organisationer säger, statsminister Göran Persson.
 - I takt med att institutionerna mognar, finner sin form, ger resultat så blir det säkert mer. Det går i den riktningen, säger Göran Persson.

ILO 169
Men när han får frågan om när Sverige ska ratificiera ILO 169 så kan han inte ge något konkret svar.
 - Jag har inget datum i närtid så jag törs inte lova något, säger Persson
5, 10, 15 år, nästa mandatperiod?
 - Jag vet inte, säger Persson.

Man har byggt byggnader till urbefolkningar i Norge, Danmark, Kanada, Nya Zeland, är det här ett steg mot att Sverige ska hinna ikapp dom här länderna i sin urbefolkningspolitik?
 - Kanske kan ses så av en del. Det har inte varit tanken när vi gjorde det här, men när du beskriver det som du gör det så var vi ju inte först precis, det är ju sant. Och därmed tar vi ju igen ett försprång som dom andra har haft. Det är väl bara att vi ska skärpa oss, och att det här blir bra så att vi nu är stolta över det vi nu bygger. Jag tyckte förslagen såg mycket spännande ut, säger Göran Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".