Länsstyrelsen ger Talma sameby rätt i bötesavgifter

Länsstyrelsen i Norrbotten överklagar inte domen från Gällivare tingsrätt som friade Talma sameby från att betala till länsstyrelsen pengar, som länsstyrelsen förskotterade till norska myndigheter, när samebyn vägrade betala bötesavgifter för olovligt bete i Norge.

Berne Lorefors är jurist på länsstyrelsen i Norrbotten, och så här förklarar han varför dom inte överklagar.
 - Vi ser inte att det skulle vara en framkomlig väg för oss att överklaga. Och vi ska bara överklaga i dom lägen där vi tror att vi kan nå framgång. Det är alltså en brist på den norska sidan som gör att vi stannar här, säger Berne Lorefors.

Beslut om olovligt bete
Det handlar om ett beslut från reindriftsförvaltningen i Norge som 1998 beslutade om betesavgifter för Talma på 36 000 kronor för olovligt bete i Norge. Talma motsatte sig beslutet och vägrade betala.
Reindrifsförvaltningen skickade räkningen till länsstyrelsen i Norrbotten som enligt 1972 års renbeteskonvention ska förskottera pengarna om inte samebyn betalar.
Länsstyrelsen betalade och krävde sedan pengarna av Talma sameby, som vägrade betala, eftersom samebyn inte fått någon rättslig prövning av reindriftsförvaltningens beslut om att det var Talmas renar som befunnit sig på olovlig betning i Norge.

Strider mot Europakonvention
1972 års renebeteskonvention, som då gällde för bägge länderna, är bristfällig, för det finns ingen möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol. Och det strider mot Europakonventionen om en rättvis och offentlig behandling av beslut.
Och därför kan en stat också vägra att verkställa beslut som fattats i en annan stat, när beslutet strider mot Europakonvetionen, tyckte Talma sameby och även Gällivare tingsrätt.
Och nu även länsstyrelsen i Norrbotten.
 - Gällivare tingsrätt har funnit att samebyn inte har fått sin rätt tillgodosedd i den norska hanteringen av denna händelse, och man har rätt till domstolsprövning, säger Berne Lorefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".