Riksdagen debatterar småviltjakt och sedvanerätt

Riksdagen ska debattera samiska frågor i dag. Det är småviltjakten och sedvanerätt till vinterbete som är på tapeten.

1993 tog riksdagen ett beslut som gick ut på att småviltsjakten på statens mark SKA upplåtas  till svenskar och FÅR upplåtas till utlänningar. Skillnaden mellan svenskar och utlänningar har inte fått genomslag i praktiken och det innebär att svenskars jaktmöjligheter blivit begränsade för att en så stor del av jakten ges till utlänningar. Det skriver moderaten Krister Hammarbergh i en interpellation, alltså en skriftlig fråga till en minister. Hammarbergh argumenterar också med att Sverige är unikt i det här fallet. Alla andra länder skiljer på sina egna medborgare och utlänningar när man upplåter jakt. Han frågar jordbruksministern Ann-Christin Nykvist om vad hon tänker göra för att ge svenskar fler möjligheter att jag småvilt.

Sedvanerätten
Än intressantare, med samisk ögon sett är, folkpartisten Liselott Hagbergs interpellation till Nykvist. Hon frågar hur ministern ska reglera samernas sedvanerätt till vinterbete, vad ministern ska göra för att undanröja grunderna för FN:s kritik av Sveriges samepolitik och när Nykvist anser att Sverige kan ansluta sig till urbefolkningskonventionen som bland annat erkänner samernas rätt till land och vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".