Finalistarkitekter på studiebesök i Kiruna

De fem finalisterna som står bakom förslagen till sametingets nya parlamentsbyggnad är i veckan på studiebesök i Kiruna. Tanken är att arkitekterna ska få tillfälle att närmare få bekanta sig med omgivningen.

Hans Murman och Helena Andersson från Murman arkitekter AB i Stockholm står bakom ett av finalbidragen.
 - Vi har en idé som vi vill utveckla men det är väldigt värdefullt att komma hit och titta sig omkring, säger Hans Murman.

Är det någonting speciellt som ni vill ta reda på mer om det samiska under det här besöket?
 
- Ja, det är allt. Vi vet ju väldigt lite. Vi har ju bara gissat och gjort antaganden och tolkningar av vad som kan passa i en samisk kultur. Vi ser verkligen fram emot att få träffa alla människor här och få intryck och hjälp med att göra ett bra förslag, säger Hans Murman.

Vad får ni för intryck av den här platsen?
 
- Jag hade önskat att det var lite mer natur omkring den här platsen men jag tycker att tomten har fina förutsättningar att kunna bli en bra inramning runt omkring byggnaden. Det är bra att plasten ligger centralt och är lättåtkomlig, säger Hans Burman och får medhåll av Helena Andersson.
 - Läget nära kyrkan och stadshuset känns ju optimalt eftersom att byggnaden kommer bli en del av Kiruna och synas, säger Andersson.
På torsdagen reser de fem finalisterna till Karasjokk för ett studiebesök i norska sametingets parlamentsbyggnad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".