Utredning om Luojddos framtid - efter nedläggningsbeslut

I Jokkmokk har en arbetsgrupp bildats för att utreda ett fortsatt samiskt äldreboende på orten. Gruppen ska presentera ett förslag för kommunen i januari - men trots det har omsorgsnämnden beslutat att genomföra nedläggningen av äldreboendet Luojddo.

Det var i början av november som kommunfullmäktige i Jokkmokk beslutade att lägga ner det samiska äldreboendet Luojddo.Enligt kommunpolitikerna har det inte varit tillräckligt många boende på avdelningen för att det ska vara ekonomiskt lönsamt. Därefter har en arbetsgrupp under ledning av socialchefen Håkan Olsson utsetts där också representanter från samebyar och sameföreningar ingår.

Förslag i januari
Arbetsgruppen ska lägga fram ett förslag om samisk äldreomsorg i januari - men trots detta har omsorgsnämnden beslutat att genomdriva nedläggningen av Luojddo redan innan arbetsgruppen lägger fram sin rapport.
 - Vi försöker få kommunen att inse det orimliga i beslutet. Det är så inkonsekvent att lägga ner en fungerande verksamhet som funnits i tio år samtidigt som man beslutat att utreda frågan. I normala beslutsprocesser så utreder man först och fattar beslut sen, säger Per Niila Stålka, representant för sameföreningen i arbetsgruppen.

Kräver intakt avdelning
Enligt Stålka så kräver samebyarna och sameföreningarna att avdelningen blir kvar intakt till dess att frågan är färdigutredd. Men de är också öppna för att ta in icke-samer på Luojddo.
 - Det borde inte vara några problem för personalen och borde vara en tänkbar lösning, säger Stålka.
Jokkmokk är den av det samiska förvaltningaområdet vilket innebär att samer har laglig rätt äldreomsorg på det egna språket. Men enligt Stålka är det alldeles för lätt för kommuner att skylla på dålig ekonomi och därmed slippa undan sitt ansvar. Per Niila Stålka säger att samebyar och föreningar därför ska vända sig till regeringen med den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".