Samebyadvokater i Nordmalingmålet kräver 6,4 miljoner kronor

Nu har samebyarnas advokater i Nordmalingmålet offentliggjort kostnaderna för sitt arbete. Sammanlagt kräver advokaterna 6,4 miljoner kronor vilket är mer än dubbelt så mycket som markägarnas advokater vill ha betalt för det arbete de utfört.

Den totala rättegångskostnaden för Nordmalingmålet blir därmed drygt nio miljoner kronor- en summa som förloraren i målet tvingas att betala.

Enligt Lars Melin, en av samebyarnas advokater, har utredningskostnaderna för samebyarna varit tio gånger högre än markägarsidans. Det handlar bland annat om kostnader för vittnen och omfattande arkivsökningar. Orsaken till de höga utredningskostnaderna är att samebysidan haft bevisbördan i målet.

Umeå tingsrätt meddelar sin dom i Nordmalingmålet den 20:e januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".