Kritik riktas mot regeringsförslag om koncessionsrenskötsel

Länsstyrelsen kan inte tvinga en koncessionsinnehavare, alltså en same som sköter renar åt icke-samer i Tornedalen, att ta emot skötesrenar. Så är det idag i Muonio sameby efter att de vann över länsstyrelsen i Norrbotten i Regeringsrätten.

Men regeringen vill nu att länsstyrelsen ska kunna skriva in ett villkor att skötesrenar ska tas emot när de ger tillstånd, eller koncession. Johan Caap är advokaten som la länsstyrelsen på rygg i den här frågan och han är kritisk mot regeringens förslag.
 - Det försvårar för koncessionsamebyarna att driva en riktig renskötsel. Man måste tänka lite längre på konsekvenserna av ett sådant här beslut eftersom det kommer bli så att man påtvingar en privat näringsidkare att ta vård om någon annans egendom genom ett myndighetsbeslut, säger advokaten Johan Caap.

Politisk styrning
Caap menar att man måste fråga sig om det är riktigt att ha en sådan politisk styrning av rennäringen. Han menar också att det kommer att snedvrida konkurrensen mellan olika rennäringsföretag om någon påtvingas att ta hand om skötesrenar medan andra inte gör det. Samtidigt påpekar Caap att många nya frågor dyker upp:
 - Vad händer till exempel om en rennäringsföretagare inte har förmågan att inte ta emot det antal som man föreskriver? undrar Caap.

Och det finns ingenting att göra- måste du släppa den här saken nu?
 
- Vi får väl se om det är antaget än och jag vet inte hur Europadomstolen ställer sig till det här. Jag är inte säker på att man kan tvinga privata näringsidkare på det här sättet. Jag tycker inte heller att regeringen har tänkt igenom det här själva utan köpt rakt av det länsstyrelsen säger. Det strider också emot att renskötseln ska vara en samisk näring. Jag tycker att de samiska organisationerna SSR och sametinget bör agera rätt så hårt mot detta eftersom det innebär att man försvenskar näringen. Det har ju hänt i alla koncessionssamebyar utom Muonio, avslutar Johan Caap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".