Utebliven DAB radio - en försämring för nationella minoriteter?

Regeringen säger nej till utbyggnaden av det digitala dab-radio nätet vilket i sin tur betyder att man fortsätter med det nuvarande analoga FM-nätet. Det beskedet gav kulturministern Leif Pagrotsky igår. Beslutet innebär också att möjligheten till ett utökat radioutbud för samer och andra minoriteter i Sverige minskar.

Enligt Pagrotsky vill regeringen inte att svenskarna ska behöva slänga ut 25-30 miljoner FM-radioapparater som inte kommer att fungera med det digitala nätet. Regeringen är heller inte beredd att ta dom stora kostnaderna som det skulle innebära att driva båda näten paralellt. Försöken med dab-radio som började för tio år sedan, har kostat över 300 miljoner kronor och bara knappt 10 000 digitala radiomottagare har sålts i landet under den tiden.
 - Det går inte att motivera dem väldigt stora kostnaderna som det skulle innebära att helt gå över från FM nätet till DAB, säger kulturminister Pagrotsky.

Stor besvikelse
Finskspråkiga SISU radios kanalchef Yrjö Risunen säger sig vara oerhört besviken över beslutet att inte satsa på DAB- digitalradio. Enligt honom sviker den svenska regeringen landets största minoritet. Kanalchefen för SR Sameradion Ole Isak Mienna säger sig också vara besviken då han hade förväntat sig ett annat beslut.
 -I framtiden kan konsekvensen av beslutet leda till att det blir ett sämre utbud för sameradion i FM nätet. Även Sveriges Radios vd Peter Öhrn säger att beslutet är ett bakslag för radion.
 – För radion och dess särmärken; rörligheten och lättillgängligheten är det viktigt att också den eterburna distributionen, som når fram till alla utan extra kostnader, också digitaliseras.

Dyrt system
Men alla håller inte med. Henrik Sehlin gjorde den första statliga utredningen om dab, och han håller med om att dab-radion är ett dyrt system som skulle lägga en stor ekonomisk börda på konsumenten som skulle tvingas byta alla radioapparater.
 – Det är ett ganska logiskt beslut. När regeringen, till skillnad från en parlamentarisk kommitté, sätter det här i relation till den övriga mediepolitiken är det inte konstigt att man fattar ett sådant här beslut. Ett omvänt beslut, att satsa på dab, är ett väldigt omfattande beslut. Jag tror att regeringens bedömning är att motiven inte är tillräckliga för att fatta ett sådant beslut, säger Henrik Sehlin till ekot.
Sveriges Radio har ju sett detta som ett instrument för utveckling: fler kanaler och lättare att tillgodogöra sig radio?
 
– Jag tror att det finns flera sätt än enbart dab-radion för att se till att människor har tillgång till för att se till att människor har tillgång till fler radiokanaler, hävdar Sehlin.

Inget stort behov idag
Omkring 7 000 dab-radioapparater är sålda idag, vad som händer med dem, om det blir några fortsatta sändningar är upp till regeringen. Bland radiolyssnarna är det däremot ingen större upprördhet. Ola Sköld är radio- och tv-handlare i Jönköping och har inte märkt något större intresse för dab.
 – Jag tycker inte man ska hindra den tekniska utvecklingen. Systemet är ju väldigt bra när det fungerar, men behovet kanske inte finns riktigt idag, säger Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: