Tingsrättsmål om markägares rätt till jakt och fiske avgörs skriftligt

Tisdagens mål i Lycksele tingsrätt mellan staten och markägare i fjällen kommer att slutföras skriftligt. 25 markägare i Ammarnäs och Tärnafjällen anser att gamla dokument ger dem rätt till jakt och fiske på delar av statens mark. Men av tisdagens förberedande förhandlingar framgick att staten inte var helt klar över alla detaljer i vad markägarna vill.

Tingsrättens beslut orsakade en viss besvikelse bland markägarna som hoppats på att gå till slutförhandling direkt. Nu blir istället nästa steg att staten innan sista januari brevledes ska svara på vissa saker som de inte var beredda att svara på nu och därför kan målet avgöras tidigast om ett par månader.

”Blandar ihop rättsbegrepp”
Statens juridiska ombud Hans Forsell var mycket kritisk mot olika detaljer i markägarnas yrkanden. Han tycker att markägarna blandar ihop olika rättsbegrepp uppger SR Västerbotten. Avvittringsprotokollen från 1915 som markägarna vill ha klarlagt är en privaträttslig sak och då kan man inte som markägarna också hänvisa till gamla jaktlagar som tillhör offentlig rätt, ansåg statens ombud.

Stundtals gled diskussionen in i den högre juridiska skolan där även advokaterna flera gånger erkände att de inte riktigt förstod vad den andre menade. Men trots alla krångliga turer är det här målet på det hela ett intressant mål där betydelsen av lappmarkens historia än i dag blir tydlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".