Samiska lyssnare drabbas hårt av utebliven satsning på DAB-radio

Regeringens beslut att inte satsa på en utbyggnad av den digitala dab-radion innebär att samernas möjligheter att få ett ökat utbud i etern minskar. SR Sameradions planer att utöka och bredda sina sändningar genom den digitala radiotekniken omöjliggörs. Samtidigt meddelar Peter Örn, vd för Sveriges Radio, att även den planerade satsningen på en nordisk sameradiokanal riskerar att gå om intet.

- Det vi vet är att det är fullt på Fm-bandet. Det finns inget utrymme för utökade sändningstider för SR Sameradion och därför kan vi inte bredda utbudet till den samiska befolkningen. Vår förhoppning var att via dab-radion få mer sändningstid och därför också kunna erbjuda en bättre lyssnarservice för den samiska befolkningen i Sverige, säger Ole-Isak Mienna chef på SR Sameradion.

Nordisk sameradiokanal i riskzonen
1997 beslutade dom högsta cheferna på SR, YLE och NRK gemensamt att en nordisk sameradiokanal ska byggas upp. Då nämndes digitalradio som ett bra alternativ eftersom det inte finns plats i FM-nätet. Men i och med regeringens beslut att inte satsa på DAB radio så kan planerna på en gemensam nordisk sameradio kanal gå om intet, säger Peter Örn, vd för Sveriges Radio.
 - Det här är ett av dom viktiga projekt som riskerar att gå om intet genom att man rycker bort möjligheterna att satsa på dab. Projektet befinner sig i farozonen men mer än så vet jag inte nu, säger Örn.

Ser du någon annan möjlighet för en samnordisk sameradiokanal?

- Nej, det gör jag inte just nu. Däremot så tycker jag att det samarbete som finns idag mellan de olika sameredaktionerna är väldigt viktigt och det är något som vi måste hålla fast vid oavsett beslutet om digitalradion. När förutsättningarna sedan förändras så har vi grunden till någonting nytt i och med samarbetet, säger Peter Örn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".