Trots 200 000 i stöd - endast fyra skidåkare till Alaska

Det blir bara fem deltagare från svenska Sápmi vid de Arktiska vinterspelen i Alaska i mars - trots att nio hade kvalificerat sig. Fyra skidåkare från Soppero sameförening måste stanna hemma. - Skamligt, tycker Olof Johannes Nutti i sameföreningen.

I början av mars avgörs Arctic Winter Games, Arktiska vinterspelen på Kenai-halvön i Alaska. Ett tusental idrottare från det arktiska området träffas för ett OS i miniatyr och tävlar i bland annat skidåkning, hockey och löpning med snöskor.

30 deltagare från Sápmi
Det samiska idrottsförbundet åker till Alaska med omkring 30 ungdomar som ska åka skidor. Från början var nio skidåkare från svenska Sápmi klara för tävlingarna - men nu står det klart att bara fem får delta. Orsaken är att det samiska idrottsförbundet, SVL inte kunde vänta på kulturrådets beslut om pengafördelning. Det beslutet togs för ett par veckor sen och kulturrådet satsade då 200 000 kronor. När truppen togs ut var nämligen finansieringen oklar och då beslutade de fe, tjejer som tagits ut att själva bekosta resan.

Besvikelse i Soppero
De fyra som nu inte får åka till Alaska kommer alla från Soppero sameförening, där besvikelsen nu är stor.
 - Det här är helt fel. Vad ger det här för signaler till de idrottande ungdomarna? Det räcker inte att vara bästa i Sápmi utan det blir plånboken som styr, säger Olof Johannes Nutti i Soppero sameförening. Petter Asbjörn Balto, ordförande i SVL, säger att förbundet väntade in i det sista att ta ut truppen.
 - Men vi fick signaler från sametingets kulturråd att vi inte får några pengar. Kritiken ska riktas mot dem, säger Balto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: