Inget tvång om skötesrenar

Det blir inget tvång för koncessionsrenskötseln i östra Norrbotten att ta emot skötesrenar från markägare - det har länsstyrelsens rennäringsdelegation beslutat. Anledningen är en dom i regeringsrätten för två år sedan som nu får praktiskt rättsverkan.

Det är Muonio sameby som stridit för rätten att själv bestämma över hur mycket skötesrenar man ska ta emot och ordförande Tomas Sevä är därför nöjd med länsstyrelsens beslut.
 - Det är positivt för den samiska renskötseln. Nu börjar de inse vad vi samer vill med renskötseln, säger Tomas Sevä.

Vad innebär det för de skötesrenar ni har?
 
- De blir kvar. Men vi kanske måste säga upp skötseranarna för att vi saknar vinterbete, säger Sevä.
Domen i regeringsrätten för två år sedan innebar att det inte finns något lagligt stöd för länsstyrelsen att besluta om villkor för koncessionsrenskötare att ta emot skötserenar.

Kan rivas upp
Länsstyrelsens rennäringsdelegation följer domen från regeringsrätten men beslutet är ännu inte justerat och informationen från myndigheten är därför knapphändig.
Men rennäringschefen Erik Gustavsson säger att beslutet kan rivas upp om ett regeringsförslaget som just nu behandlas av riksdagens jurister går igenom. Förslaget som vi berättade om i Sameradion senast igår innebär att länsstyrelsens ska ges möjlighet att besluta om villkor för skötesrenar och Tomas Sevä säger därför att länsstyrelsens beslut fortfarande känns osäkert.
 - Det innebör ingen trygghet. Vi strävar efter större självbestämmande med skogssamebystatus, säger Sevä.

Tvist i Sattajärvi
Det är i samband med handläggningen om vilka som ska bedriva renskötsel i koncessionssamebyarna som länsstyrelsen besluat ta bort villkoren om skötesrenar.
Alla koncessioner gäller fem år utom i Sattajärvi där Tomas Einarsson fick tillstånd till renskötsel i ett år. Anledningen är att koncessionen är under rättslig prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".