Bråk i Karesuando skola - föräldrarna ovetande

Elever som bråkar med varandra, lärare som hotas av elever och en förälder som kommer till skolan och slår en elev som slagit personens eget barn- ja det är några av de händelser som inträffat i Karesuando skola det senaste året. Samtliga incidenter har anmälts av skolan till Arbetsmiljöverket. Men trots detta är många föräldrar ovetandes om vad som pågått.

Eva Rovik har barn som går i Karesuando skola och hon sitter själv med skolrådet men hon har inte fått information om de anmälningarna som skolan skickat till Arbetsmiljöverket.
 - Jag har gått på nästan varenda skolrådsmöte men man har inte tagit upp det där. Jag tycker att vi i skolrådet också borde få reda på vad som händer på skolan, säger Eva Rovik.
Det är sammanlagt sju anmälningar som kommit in till Arbetsmiljöverket och som beskriver olika bråk på Karesuando skola. Den senaste händelsen inträffade för bara en månad sedan då några elever på skolbussen hamnade i slagsmål med blåmärken och stukningar som följd.

Ett fåtal inblandade
Men de föräldrar som Sameradion talat med vittnar alla om att det är lugnt på skolan och den allmänna uppfattningen är att endast ett fåtal barn kan vara inblandade i bråken. Else-Maj Blind har barn som går på högstadiet men hon har inte hört om några bråk
 - Det verkar vara fridfullt där och det hörs ju ingenting från skolans sida. Jag har försökt att fråga andra föräldrar om vad det är som händer men det är ju ingen som vet någonting. Då har jag dragit slutsatsen att det inte kan vara mer än några få barn som är inblandade i så fall, säger Else-Maj Blind.

Vidtar åtgärder
Skolans rektor Nils Vasara Hammare påpekar att det är enstaka elever på högstadiet som ligger bakom bråken. Konflikterna ska inte ha något samband med händelserna som ägde rum 2002 då samiska barn kände sig trakasserade på grund av sin samiska identitet. Vasara Hammare understryker också att man från skolans sida är noga att ta till åtgärder när sådana här situationer uppstår. ’
 - Vi har en handlingsplan som vi jobbar efter där vi samtalar med inblandade elever. Men vi jobbar inte bara med dom eleverna utan vi jobbar med hela elevgrupper också, förklarar Vasare Hammare

Hur fungerar arbetet?
 - Jag tycker att det fungerar rätt så bra. Vi är ganska bra förberedda och när det händer något så vet vi vad vi ska göra. Jag tror att vi genom det förebyggande arbetet också har förebyggt många sådana här mobbningsfall, säger Vasara Hammare.

Handlingsplan räcker ej
Men föräldern Eva Rovik är inte lika övertygad om att en handlingsplan är bästa sättet att ta tag i problemen.
 - Jag vet inte om det räcker. Man måste kanske ta i lite mer med de här barnen som det gäller. Man måste försöka lösa det på något sätt, säger Rovik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".