Feministiskt initiativ vill ratificera ILO 169

Det nya feministiska partiet FI vill ansluta sig till, eller ratificera, urbefolkningskonventionen ILO 169, som erkänner samiska rättigheter.

- Det är definitivt inte FI som tvivlar på att samer är utsatt för många former av förtryck och diskriminering, säger Lotten Sunna som sitter i FI:s styrelse.

Vill bekämpa diskriminering
Feministiskt initiativ, FI, är ett feministiskt parti vilket innebär ett demokratiskt initiativ som handlar om alla människors lika värde. Det innebär i sin tur att man slåss mot alla former av förtryck och diskriminering- inbegripet diskriminering på grund av etnisk ursprung, berättar Lotten Sunna. Och för FI är det här vägen till urbefolkningskonventionen 169 som går ut på att erkänna urbefolkningars rättigheter.
 - Frågan om ILO 169 om urbefolkningars rätt lyftes upp på vårat årsmöte och årsmötet bestämde sig för att ställa sig bakom en ratificiering av det dokumentet, säger Sunna.

De flesta människor, inklusive samerna är ju invaggade i höger-vänster skalan...
 - Ja, det är ju ett sätt att gå in i olika politiska frågor. Den huvudingång vi har är i första hand skillnaden mellan män och kvinnor. Som vi ser det så finns det skillnader i tillgångar som till exempel pengar, resurser och möjligheter, avslutar Lotten Sunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".