Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vittangi sameby vill stoppa skogsförsäljning till privatpersoner

Vittangi sameby känner sig lurade och förda bakom ljuset av statliga Sveaskog när det gäller försäljning av skogsfastigheter till privatpersoner de senaste åren. Därför har samebyn vänt sig till same- och jordbruksministern Ann-Christin Nykvist, för att få skydd av de återstående skogarna, inom samebyns renskötselområde.

Gunhild Mangi är ordförande för Vittangi sameby och hon är besviken över att samråd och överenskommelser mellan Sveaskog och Vittangi inte längre hålls.
 - I 15-20 års tid har vi förhandlat och försökt spara de fläckar vi har haft kvar. Men nu börjar Sveaskog smygförsälja fastigheterna. För samebyn vet ingenting om dom här fastighetsförsäljningarna, säger Gunhild Mangi.

Enligt samebyn har det senaste exemplet av skogsförsäljning till privata skogsägare inneburit att viktiga renbetesområden avverkats och förstörts som vinterbetesland.
 - Dom blev förskräckta, pojkarna när de var på det s k trivssellandet, för att samla. De säger att det är helt förstört, och att de inte känner igen stället, säger Mangi.

Få statliga områden kvar
I området där Vittangi skogssameby bedriver sin renskötsel så är det få områden som finns kvar av statlig mark. Därför är det viktigt, enligt Gunhild Mangi, att de kvarvarande skogsområdena sparas, för att trygga samebyns fortsatta renskötsel.
Dessutom befarar samebyn att ytterligare privatiseringar av skogarna, i värsta fall, kan riskera att leda till konflikter mellan renägare och markägare liknande Härjedalen.
 - Där renskötseln bedrivs är det mycket privat mark. Och om de här statliga bitarna som finns kvar blir sålda, så finns det bara privatskog kvar, säger Gunhild Mangi.
Hoppas på same- och jordbruksministern
Och nu återstår hoppet hos Vittangi sameby att same- och jordbruksministern Ann Christin Nykvist agerar för att Sveaskogs återstående skogspartier görs om till naturvårdsområden, eller att de skyddas på något annat sätt.

Men i väntan på svar från ministern, och på grund av de uteblivna samråden mellan samebyn och Sveaskog om fler försäljningar så anmälde Gunhild Mangi sig som intresserad köpare. Allt för att samebyn ska få vetskap om vilka försäljningar Sveaskog planerar inom Vittangi sameby.
 - Man måste prova allt, för att få reda på någonting. Annars vet man ingenting. Allting görs i smyg, säger Gunhild Mangi, ordförande i Vittangi sameby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".