Konsekvenser för samebyar vid en eventuell stadsflytt

Gruvexpansionen tvingar Kiruna stad att flytta på sig - flera av förslagen kan innebära stora konsekvenser för rennäringen. Översiktsplanen för hur Kiruna tätortsområde ska utvidgas och bebyggas när gruvan ska expandera, är nu klar. Antingen ska staden flytta mot nordväst, längs Loussavaara eller till jägarskoleområdet i öster.

Men översiktsplanen innehåller även förslag på tre områden utanför Kiruna dit staden kan tvingas flytta om femtio till hundra år. En flytt som i allra högsta grad skulle påverka rennäringen.  Krister Vinsa är chef för plan- och utredningsavdelningen på Kiruna kommun. Och de har fått i uppdrag att belysa tänkbara områden som det tidigare har varit diskussioner kring.
 - Det är ett sätt att presentera områden utanför Kiruna C som är tänkbara områden för en ny tätortsplacering, säger Krister Vinsa.

Viktiga områden för tre samebyar
Dom tre föreslagna områdena ligger vid Ädnamvaara väster om Kiruna, Aptasvaara vid Kiruna flygplats samt Jukkasjärvi, samtliga viktiga marker för Leavas, Gabna och Talma sameby.
Per Gustav Huuva är renskötare i Gabna sameby och han ser allvarliga konsekvenser om Kiruna ska ligga vid Aptasvaara i framtiden.
 - Det skulle stänga helt våra marker. Det kommer inte en ren förbi Kiruna. Det blir helt stängt, alltihop. Vi har bara den lilla remsan kvar nu, säger P G Huuva.

Även Leavas sameby skulle drabbas hårt om Kiruna skulle flyttas ut mot Ädnamvaara.
 - Vi har redan så trångt förbi Kiruna och Kalixälven. Vi måste ha öppet för renarna så att vi kan komma upp till fjälls. Helt klart för våran del så kommer samebyn att bli delad i två, säger Roger Blind, ordförande i Leavas sameby.

Samråda med samebyarna
Att rennäringen kommer påverkas vid en flytt till något av de tre föreslagna områdena är naturligt, enligt Krister Vinsa på kommunen men han menar att alla beslut ska tas i samråd med berörda samebyar.
 - Det är klart att rennäringen har en jättestor betydelse. Vi gör ju ingenting utan att diskutera och föra en dialog med samebyarna och rennäringen, säger Krister Vinsa, chef för plan- och utredningsavdelningen på Kiruna kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".