Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveaskog följer uppdraget från staten om försäljning av fastigheter till privatpersoner

Sveaskog tillbakavisar påståenden från Vittangi sameby om att Sveaskog ljuger om skogsförsäljningar och bryter mot tidigare samråd när de säljer skogsbestånd till privatpersoner. Sören Åhlund är ansvarig för Sveaskogs fastigheter som finns inom Vittangi samebys renskötselområde, och enligt Åhlund så följer Sveaskog bara uppdraget från staten när de säljer till privatpersoner.

- Vi har i samband med bildandet av Sveaskog, fått ett uppdrag att försälja, eller förstärka enskild jord- och skogsbruk, främst i glesbygd. Det arbetet bedriver vi över hela länet. Och det är klart att det omfattar även områden som berörs av samebyar, säger Sören Åhlund, Sveaskog.

Enligt Åhlund som blir samebyarna informerade i samband med försäljningar. Även köparna blir informerade om att samernas rättigheter i dom försålda områdena består. Och enligt Åhlund så har köparna samma skyldighet som Sveaskog att samråda med samebyarna i samband med avverkningsanmälningar.

Viktiga skogspartier
I området där Vittangi skogssameby bedriver sin renskötsel så är det få områden som finns kvar av statlig mark. Och enligt sambyn så är det viktigt för samebyns fortsatta existens, att de kvarvarande skogsområdena sparas.
Förutom att samebyn anser att Sveaskog bryter avtal och låter bli att informera samebyn om försäljningar till privatpersoner så fruktar samebyn att ytterligare privatiseringar av kvarvarande skogsfastigheter i värsta fall kan leda till konflikter mellan renägare och markägare liknande Härjedalen. Därför har samebyn vänt sig till same- och jordbruksministern, Ann-Christin Nykvist för att de kvarvarande skogsfastigheterna ombildas till naturreservat eller skyddas på annat sätt.

Upp till andra myndigheter
Sören Åhlund säger att det är upp till myndigheterna att bestämma om områden är tillräckligt intressanta för en reservatsbildning. Det ligger inte på Sveaskogs bord. Och brevet till same - och jordbruksministern kommenterar Åhlund med att det är samebyarnas fulla rätt att få tycka till.
 - Jag tycker att de här två olika näringarna, skogsbruk och samenäringen, vi har gemensamma intressen på marken. Min förhoppning är att det ska fungera väl. Det har ju fungerat väl hitills och jag tror att det kommer att göra det i framtiden också. Det är klart att på vissa områden kan bli olika skiljaktiga meningar om vissa saker men i stort sett tycker jag att vi har ett bra samarbetsklimat, säger Sören Åhlund, Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".