Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jakt- och fiskeutredningen föreslår förändringar i småviltsjakten

Publicerat tisdag 17 januari 2006 kl 08.00

Om ett par timmar så lämnar utredaren Sören Ekström över den statliga jakt- och fiskeutredningen till same- och jordbruksministern Ann-Christn Nykvist. Den så kallade fria småviltsjakten kommer att förändras om jakt och fiskeutredningen får sin vilja fram och det är en ny väg som utredningen föreslår.

Utredningen påpekar att det visserligen inte ingår i deras uppdrag, men att småviltjakten kommer att påverkas organisatoriskt i utredningsförslaget.
Utlänningarna kommer också att få en senare jaktstart för att minimera konflikterna.

Fullvärdig rätt
Man slår fast att samebymedlemmars rätt är en fullvärdig rätt jämförbar med andras rätt och att samebymedlemmarna inte har kunnat utnyttja sin rätt fullt ut tidigare.
Det här är konstigt om man betänker att det är staten som är ägare till marken. Staten har med andra ord utestängt samebymedlemmar från deras rätt, menar utredningen.

Samebymedlemmar i majoritet
Utredningen skriver att lösningen med lokala jakt- och fiskeföreningar som får handha hela jakten kommer att ge många fler upplåtelser -alltså försäljning av jakt och fiske.
Det här skulle ge vid handen att samebyarna får upplåta småviltjakten själva. Dom äger ju rätten, Men icke så. Utredningen skriver i sitt slutskede att det är jakt och fiskeföreningen som ska upplåta småviltjakten och också ta betalt och inte samebyn eller nån samebyförening. I den lokala jakt och fiskeföreningen föreslås ju majoritet åt samebymedlemmarna ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".