Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner gällande samebymajoritet i älgskötselområde

Publicerat tisdag 17 januari 2006 kl 12.57

Reaktionerna är blandade på jakt- och fiskerättsutredningens förslag om att samebymedlemmarna ska ha majoritet i förvaltningen av älgjakten ovanför odlingsgränsen.

Idag överlämnar utredaren Sören Ekström jakt- och fiskerättsutredningen till regeringen. Enligt ett utkast från utredningens slutskede som sameradion tagit del av föreslås en lokal förvaltning jakten där så kallade samverkansföreningar ska handha jakten.

Älgskötselområden
Gällande älgjakten så blir det stora förändringar. Samebyarnas betesmarker föreslås bli egna älgskötselområden som helt och hållet ska skötas av dessa samverkansföreningar, exempelvis vad gäller jaktområden och tilldelning. Det innebär att Länsstyrelsen inte längre kommer att ha något att göra med älgjakten.

Samverkansföreningarna ovanför odlingsgränsen ska bestå av staten, samebymedlemmar och privata markägare och utredningen skriver i ett utkast som vi tagit del av, att samebymedlemmarna ska tillförsäkras mer än hälften av styrelseposterna i samverkansföreningarna ovanför odlingsgränsen.

”Sunt förnuft”
Jaktledaren Hilding Andersson bor i Tjärnberg utanför Arjeplog och är same utanför samebyn. Han berättar att älgjakten fungerar bra mellan de olika parterna i hans område och menar att det är lite märkligt att man ska behöva förändra något som fungerar. I övrigt menar Hilding Andersson att det är för tidigt att säga något specifikt om förslaget.
 - Sköts det bra, med sunt förnuft så kan det bli bra men det krävs att alla är överens.

Positivt
Torkel Stinnerbom är samebymedlem och jaktansvarig i Vilhelmina Norra sameby och tycker att förslaget låter bra.
 - Vi har ju redan samråd och ganska bra kontakt med ortsbojaktlagen i vårat område, men på det här sättet så blir det ju mer formellt och så flyttar man ju ner makten till lokal nivå, säger Stinnerbom.

Delade åsikter
Inom jägarkåren råder det delade åsikter när det gäller lokal älgförvaltning och förslaget att samebymedlemmarna ska ha majoritet i samverkansorganen.
Viola Strand är älgjägare i Tärnaby och hon tycker att det är ett olyckligt förslag.
 - Ska man ha en samverkansgrupp så tycker jag att man ska vara jämbördiga så att det verkligen blir samverkan, säger hon och poängterar att det viktigaste måste ju vara att få en lösning som alla är nöjd med.

Viola Strand nämner även bland annat dubbelregistreringen med älgjakt för både ortsbor och samebymedlemmar på privata marker där det då och då uppstår konflikter och hon tror inte att det blir bättre med den här nya föreslagna ordningen.
 
Inga problem
Jan Erik Jonsson från Klimpfjäll är jaktledare i Storbäcksdalens älgjaktslag och han har en annan syn på förslaget.
 - Jag tror att det blir bra, vi har bra kontakt med samebyn och det är bättre att det kommer ner på lokal nivå.
Jan Erik Jonsson berättar att dom inte har några större problem med dubbelregistreringen utan det löses idag genom samråd med samebyn. Och tvärt emot Viola Strand så ser han inget problem med att samebymedlemmarna får majoritet i samverkansorganen.
 - Vi känner ju varandra så väl så inte tror jag att det blir några motsättningar.

Men Viola Strand är rädd att förslaget kommer att gå som hon säger, helt i samernas intressen.
 - Vanliga ortsbojägare kanske kommer i sista hand och får alldeles för låg tilldelning, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".