Håkan Jonsson menar att utredningen vilar på lösan sand

Kraftig kritik från Håkan Jonsson till jakt- och fiskeutredningen

Jakt- och Fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson är, precis som lokala företrädare för jägarförbundet, inte nådig i sin kritik mot jakt och fiskeutredningen.

Håkan Jonsson skriver till att börja med att han inte har kunnat vara med i utredningen mer än 9 - 10 månader. Tjänstemän i departementet förhalade hans tillträde, berättar han.

Samebyn bär inte den samisk jakt och fiskerätten så hela grunden för utredningen är fel, menar Jonsson.
Det här innebär att det är fråga om en fortsatt diskrimineringspolitik från statens sida att först förutsätta
grunden att samebyn har rätten och sedan endast utreda det och med det som riktmärke. Detta är inte steg i statens utsagda vilja att förstärka den samiska kulturen, menar Jonsson

”Fel analys”
Den juridiska analys som fler experter har gjort är feltolkad av utredningen. Dom juridiska experterna har utrett samernas rätt och det har utredningen tolkat till samebymedlemmars rätt. Helt fel, enligt Jonsson.
En juridisk kurvtagning som saknar motstycke i historien, kallar Håkan Jonsson det. Enligt hans mening, är det ett faktum att här överförs urminnes hävd från enskilda samer till samebymedlemmar.

Utredningen vilar på lösan sand, sammanfattar Håkan Jonsson sitt särskilda yttrande i utredningen där han har varit expert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".