Stora prisskillnader på mat i Sápmi

Sameradions granskning av matpriserna i Sápmi visar på stora prisskillnader. Boende i Norge har storrea när de handlar mat i Sverige och Finland.

Karasjokborna får betala dubbelt så mycket för maten på hemmaplan än om de handlar i Jokkmokk eller Rovaniemi. För många norrmän blir det extra turer till de svenska och finska matbutikerna.
 - Handelsläckage kallar vi det här i Norge, säger Karin Ottesen från Bardufoss i Norge. Karin Ottesen har inte köpt cigaretter i Norge på fem år. Hon väljer istället att köra de två timmarna mellan Bardufoss i Norge och Abisko nordväst om Kiruna och storhandla.
 - Kvalitén är densamma, det är priserna som lockar, säger hon.

Mer än 50 procent
I matprisundersökningen som Sameradion gjort valdes sex orter ut. Jokkmokk och Östersund på svensk sida, Rovaniemi och Inari på finska sidan och Karasjok och Tromsö på norska sidan av Sápmi. Vanliga varor som exempelvis, mjöl, socker, ägg och potatis ingick i undersökningen som visar på stora skillnader. På enskilda varor kan man få betala tre gånger så mycket i Norge. Exempelvis så får du tre lökar i Jokkmokk till samma pris som en lök kostar i Karasjok.

Svenska matpriser=guld
Dom här prisskillnaderna länderna emellan skapar goda förutsättningar för gränshandeln i bland annat abisko . En som utnyttjar prisskillnaderna är Karin Ottesen som bor i Bardufors:
 - Vi åker hit en gång i månaden och storhandlar.
Och hon är inte ensam om att fynda i Sverige. Torbjörn Melkersen besöker abisko varannan vecka.
 - Snacks, brus och tobak brukar det bli. Och när frun är med blir det mat också, säger han och kritiserar de norska matpriserna.
 - Norge är en av världens rikaste länder men det är förfärligt dyrt att handla. Det går inte att jämföra med i Sverige. Svenskhandeln är en guldklimp för oss i Norge säger Torbjörn Melkersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".