Jägareförbundet: Släng jaktutredningen i papperskorgen!

 ”Släng utredningen i papperskorgen”. Med de orden kommenterar Svenska Jägareförbundet Sören Ekströms jakt- och fiskerättsutredning där det föreslås en lokal förvaltning av jakten och fisket.

Utredaren Sören Ekström föreslår alltså att jakten och fisket ska förvaltas lokalt genom så kallade samverkansföreningar. Ovanför odilngsgränsen ska samebymedlemmarna ha hälften av makten och den andra hälften ska delas mellan staten och privata markägare.
Åke Sandström är ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten och han säger att en lokal förvaltning är bra men då ska det vara jämbördiga förutsättningar. Sandström menar att de privata markägarna och andra utanför samebyarna är förlorare i och med förslaget eftersom staten har 90 % av markerna ovan odlingsgränsen.
 - Privata markägare ovan odlingsgränsen kommer ju inte att få något inflytande över jakten  och fisket, det blir väldigt marginellt, säger Sandström.

Befarar försämrade jaktmöjligheter 
Sameradion har varit i kontakt med samebymedlemmar, samer utanför samebyarna och ortsbojägare. Många befarar liksom Sandström att folk utanför samebyarna får försämrade jaktmöjligheter. Men det är också många, även bland ortsbojägarna, som tycker att förslaget låter bra, bland annat eftersom makten flyttas till en lokal nivå.
 - Alltså vi har ju lite olika uppfattningar om det nu, det är väldigt färskt, vi har inte sett hela utredningen men vi ville vara tidigt ute och tala om vad vi tycker.

Åke Sandström menar att det kan bli krångligt med många olika samverkansområden eftersom det kan bli tio olika lösningar för hur jakten och fisket ska förvaltas.

Ni säger att ni ska fortsätta processa utifrån det här, men ändå går ni ut stenhårt och vill kasta förslaget i papperskorgen, sätter man inte på det sättet upp begränsningar för ett fortsatt processande?
 - Nej, vi ska kristiskt granska det här, precis som en journalist gör och det finns ju bra saker, t ex det här med lokal förvaltning. Kan man utveckla det med respekt för alla parter som ingår, en bättre respekt än vad det här förslaget är. Då är det något att ta fasta på, säger Åke Sandström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".